Što radi Kuvar?
Što radi Kuvar?
Kao kuvar u hotelskom ili ugostiteljskom objektu, imate raznovrsne zadatke. Prvo kreirate jelovnik, zatim birate jela i pravite meni. Procenjujete dnevne potrebe i potrebnu količinu sastojaka za vašu kuhinju i planirate nabavku uzimajući u obzir sezonske i regionalne uslove. Zatim brinete o profesionalnom skladištenju hrane i podvrgavate je kontroli kvaliteta. I u vašem poslu važi poslovica: gost je kralj! Zato, zajedno sa ostalim kuvarima i kuhinjskim osobljem, pripremate narudžbe svojih gostiju tačno onako kako žele. Radite pripremu, temeljno perete sastojke, sečete hranu, birate začine, a zatim krećete sa kuvanjem. S obzirom na hranu koju pripremate, morate koristiti posebne kuhinjske aparate i tehnike koje se koriste za tu vrstu jela. Kao kuvar imate mogućnost da se specijalizujete za određenu grupu jela i da se usavršavate u njihovoj pripremi.
Koje su veštine potrebne za Kuvara?
Kao kuvaru, tražene su vaše motoričke sposobnosti - bilo da se radi o oštrim noževima različitih veličina, obradi peradi ili rukovanju elektronskim kuhinjskim aparatima. Morate imati i osećaja kada dodajete začine u svoja jela, jer ako samo malo preterate, rizikujete da se taj gost više neće vratiti. Tu se morate osloniti na svoj njuh i ukus. U nekim većim restoranima, ponekad morate istovremeno izbaciti više jela, što može biti stresno, ali čak i pod pritiskom, trebali biste moći koncentrisano kuvati. Podršku ćete dobiti od svog tima, drugih kuvara, pomoćnika i konobara. Dobra saradnja između celog tima je ključna, i sve će funkcionisati samo ako dobro organizujete radne procese u kuhinji. Na kraju, kada poslužujete hranu na tanjiru, imate priliku da oslobodite svoju kreativnost i maštu, jer svi znamo da je jelo još ukusnije ako i dobro izgleda.
Hard skills
- Motoričke sposobnosti
- Tehnike obrade hrane
- Dobar njuh i ukus
Soft skills
- Organizovanost
- Timski rad
- Kreativnost
- Sposobnost pamćenja
- Otpornost na stres
- Nezavisnost
- Pouzdanost
Kolika je plata Kuvara?
Prosječna mjesečna plata za Kuvara u Srbiji je 78.487 dinara neto, a raspon plaće za Kuvara je u pravilu između 61.096 dinara i 90.356 dinara.
Kako postati Kuvar?
Da biste postali kuvar, obično je potrebno da zadovoljite određene obrazovne zahteve i steknete praktično iskustvo u kuvanju. Formalno obrazovanje nije uvek obavezno, ali može biti korisno. Važno je razumeti osnove kuvanja i razviti veštine pripreme hrane kako biste uspešno obavljali ovu profesiju.
Kakva je budućnost Kuvara?
Vaše izglede za zapošljavanje su veoma dobri. U turističkim regionima posao kuvara može biti sezonski, ali s obzirom na sve teže nalaženje dobrog kuvara, ugostitelji znaju davati i stalne ugovore ili za sezonce. Istovremeno, raste i svest o zdravlju među stanovništvom, zbog čega će vaše znanje o nutritivnim vrednostima, sastojcima, dijetalnim proizvodima, alergenima ili alternativnim sastojcima biti od velike važnosti. Osim tradicionalnih hotelskih i ugostiteljskih objekata, kao što su restorani, hoteli, kantini ili ketering usluge, postoje i poslovi na egzotičnim mestima, kao što su restorani na vrhu planine ili na brodovima za krstarenje.